Sähkölaitteen merkinnät

Markkinoilla olevissa sähkölaitteissa on oltava arvokilpi, jossa on merkittynä

  • jännite tai jännitealue voltteina ja lisäksi jännitteen taajuus
  • teho watteina tai virta ampeereina
  • valmistajan tai muun vastuullisen edustajan nimi, tavaramerkki tai muu tunnus
  • laitteen malli- tai tyyppimerkintä
  • koteloinnin IP-tunnus veden tunkeutumista vastaan, ellei kotelo ole täysin vedeltä suojaamaton
  • suojausluokan II ja III laitteisiin asianmukainen kuvatunnus.

Sähkölaitteiden koteloiden IP-tunnuksia ja suojausluokkia sähköiskua vastaan käsitellään omissa postauksissaan. Tässä postauksessa esitellään muita sähköturvallisuuteen ja laitteen käyttöön liittyviä arvokilven merkintöjä.

Kuvassa 1 on esimerkkinä television takaa löytyvä arvokilpi. Kilpeen on merkitty yläreunaan valmistajan tavaramerkki sekä laitteen malli. Malli- tai tyyppimerkintää voi tarvita esimerkiksi laitteen huoltoa tai varaosien hankintaa varten. Oikeassa yläkulmassa kerrotaan laitteen toimivan 220–240 V jännitealueella 50 tai 60 Hz:n taajuudella. Suomessa sähköverkon jännite on 230 V ja taajuus 50 Hz. Samalla on kerrottu laitteen ilmeisesti maksimiteho ja tyypillinen teho 111 W. Tehon perusteella on mahdollista arvioida laitteen sähkönkulutusta. Oikeassa reunassa keskellä on kaksoisneliö, joka tarkoittaa suojausluokan II laitetta. Laitteen saa siis liittää myös pistorasiaan, jossa ei ole suojamaadoitusta.
samsungtv
Kuva 1: Samsung -television arvokilpi.

Kuvan 1 arvokilvessä on lisäksi CE-merkintä, joka tarkoittaa sitä, että laite on tarkoitettu Euroopan markkinoille. Tämä merkintä on valmistajan tai maahantuojan oma vakuutus siitä, että tuote on vaatimusten mukainen. Merkintä ei siten varsinaisesti ole lupaus siitä, että laite olisi varmasti turvallinen.

Ympyrän sisällä oleva huutomerkki on CE-merkintään liittyvä huomiomerkki, joka tarkoittaa sitä, että kyseessä on radiolaite, jonka käyttöön liittyy rajoituksia tai jonka käyttö vaatii luvan. Tämä tarkoittaa sitä, että laite ei täysin täytä jokaisen EU-maan radiolaitteiden vaatimuksia. Käytännössä laitteen ohjekirjassa on lista maista, joissa asetetut vaatimukset täyttyvät. Vastaava merkki esiintyy yleensä esimerkiksi radio-ohjattavissa autoissa ja lennokeissa.

Oikean alareunan roska-astian kuva, jossa on rasti päällä, tarkoittaa sitä, että laite on kierrätettävä asianmukaisesti, eikä se sovellu sekajätteeseen. CE-merkinnän alapuolella on esitetty Hg-merkillä, että laitteessa ei ole elohopeaa.

laturi_edit
Kuva 2: Kannettavan tietokoneen virtalähteen arvokilven merkinnät.

Kuvassa 2 esitetyn virtalähteen arvokilvestä nähdään myös valmistajan tiedot, sekä tiedot muuntajan ottamasta ja antamasta jännitteestä ja virrasta. Ulostulo on tasasähköä (19,5 V ja 3,34 A). Arvokilpeen ei ole merkitty suojaus- tai kotelointiluokkaa. Kilpeen on kuitenkin erikseen merkitty talon kuvalla, että laite on tarkoitettu sisäkäyttöön, ja että laite tarvitsee toiminnallisen maadoituksen. Laturi on siten kytkettävä suojamaadoitettuun pistorasiaan.

Kuvan 2 arvokilven lukuisista muista symboleista suurin osa on erilaisia sertifikaatteja tietyille markkina-alueille, esimerkiksi CCC-merkintä on käytössä Kiinassa myytävissä laitteissa ja NOM-merkintä Meksikon markkinoilla.

Sähkölaitteiden suojaus- ja kotelointiluokista voi lukea tarkemmin näistä postauksista:
Suojausluokat
Kotelointiluokat

Comments are closed.

Post Navigation